Verdens mest bæredygtige selskaber

De 100 mest bæredygtige selskaber i verden i 2023 er netop blevet udnævnt. Det Canadiske selskab Medie-, og analysehus Corporate Knights har siden 2005 fundet og udpeget de 100 bedste selskaber i verden. Også Danmark er repræsenteret på denne fornemme liste med 6 selskaber denne gang.
I det hele taget har Danmark været flot repræsenteret hvert år.

Top100

Verdens mest bæredygtige aktier 

De 100 mest bæredygtige selskaber i verden i 2023 er netop blevet udnævnt. Corporate Knights har siden 2005 fundet og udpeget de 100 mest bæredygtige selskaber i verden. Også Danmark er repræsenteret på denne fornemme liste med 6 selskaber denne gang. I det hele taget har Danmark været flot repræsenteret hvert år i betragtning af listen er global

7000 Selskaber med mere end USD 1 milliard i overskud er kandidater til denne bæredygtige top liste. Foruden resultatkravene måles der på 25 andre parametre der til sidst filtreres ned til de 100 bedste virksomheder i verden.

Årets vinder.

Australske Sims Ltd der har figureret flere på listen år må siges at være definitionen på bæredygtighed og circulær økonomi, der qua deres forretningsgrundlag – genbrug – kom på en sikker førsteplads.
Det nærmeste danske ord for deres forretning er “Ophugger”, altså genbrug er forskellige typer for metaller. I 2023 gentrugte de 8 millions tons metaller og sparede de deres kunder for 11.3 millioner tons Co2 ved genbrug fremfor nye råmetaller. Andre områder såsom 100% grøn elektricitets anvendelse og arbejdssikkerhed excellerer Sims Ltd.

“We are very proud to have topped the ranking on the 2024 Global 100. This recognition reflects our commitment to our own sustainability performance, as well as our role in helping build a greener future through the supply of more circular metals and materials globally,” said Stephen Mikkelsen, Sims Limited’s Chief Executive Officer and Managing Director.”

Top-10

wdt_ID wdt_created_by wdt_created_at wdt_last_edited_by wdt_last_edited_at New column New column New column
3 1 Sims Ltd. Australien
4 2 Brambles. Ltd Australien
5 3 Vestas Danmark
6 4 Taiwan High Speed Rail Tawian
7 5 Nordex SE Tyskland
8 6 Banco do Brasil SA Brazilien
9 7 Schneider Electric SE Frankrig
10 8 Chr. Hansen Holding A/S Danmark
11 9 Stantec Canada
12 admin 2024-01-18 07:24 admin 2024-01-18 07:24 10 SMA Solar Tech. Tyskland
Top 10

Danske virksomheder igen i top

Igen i år finder vi danske virksomheder meget flot repræsenteret på Top-100 listen. I 2023 er vi igen repræsenteret med 6 virksomheder med 2 virksomheder på Top-10 listen: Chr. Hansen på en 8. plads og Vestas på en flot 3. plads kun over overgået af 2 australske selskaber.
En enkelt udskriftning. Rockwool er røget helt ud af Top-100 listen og erstattet af Novo Nordisk på en 53. plads.
Førstepladsen indehaves af Australske Brambles der gør sig indenfor genbrug og således har et bæredygtigt overskud på 100%

Direktør Lars Pehrsson fra Robofunds udtaler: – I betragtning af Danmarks forholdsvis beskedne størrelse rent globalt set, er det fantastisk at vi er repræsenteret med 6 selskaber på listen og 2 af dem på Top-10 listen. Noget kunne tyde på at dansk erhvervsliv har tænkt bæredygtighed og ESG ind i deres forretningsmodel som et vigtigt element. Jeg tror at både private og institutionelle også belønner dette i form af investeringer i sådanne selskaber.
Det er dog ikke alle selskaber i Danmark som er lige bæredygtige. Rederiet A.P. Møller Mærsk med dets store brændstofforbrug af tungt bunker olie med den svovludledning der følger med, for at transportere forbrugsgoder til Europa gør det tværtimod til et ret forurenende selskab. Dem forventer jeg ikke at se på Global-100 listen de nærmeste år. De har simpelthen ikke mulighed for at substituere den heavy fuel som deres store skibe benytter, fortsætter Lars Pehrsson.

Højdespringeren på listen dette år er utvivlsomt Chr. Hansen Holding A/S der går fra en i forvejen flot 18. plads til en 8. plads. Det store spring skyldes bl.a. omsætningen der er genereret på baggrund af produkter der bidrager til verdensmålene, andel af CAPEX og R&D investeringer i aktiviteter der understøtter disse produkter samt diversiteten på ledelses- og bestyrelsesniveau.

..”Vi er beærede over at figurere som nr. 8 i Corporate Knights Global-100 og for syvende år i træk som den mest bæredygtige biotekvirksomhed. Det er en stor anerkendelse af dedikationen til bæredygtighed i Chr. Hansen, og ikke mindst at bioløsninger spiller en helt afgørende rolle i den bæredygtige omstilling af fødevaresystemet og samfundet som helhed,”, siger Rune Jørgensen, chef for bæredygtighed og ESG i Chr. Hansen.

Metodikken

Corporate Knights anvender en ganske omfattende metodik der bliver forbedret hvert år, for at udpege de oprigtigt bæredygtige selskaber og undgå greenwashing. Det involverer bl.a. en grundig vurderingsproces.
Hvert år vurderes over 7.000 offentlige selskaber med en omsætning på over 1 milliard USD. De vigtigste faktorer, der tages i betragtning, omfatter en række offentligt tilgængelige data og nøgletal. Disse indikatorer stammer fra forskellige kilder, såsom virksomheders hjemmesider, årsrapporter, bæredygtighedsrapporter samt data om diversitet i ledelsen og bestyrelsen, bæredygtig indtjening, bæredygtige investeringer og kulstofproduktivitet

Evalueringen lægger vægt på virksomhedernes indvirkning på den rene økonomi samt deres ansvarlige forretningspraksis. Desuden vurderes virksomheder i kategorier relateret til governance og HR.
Det er vigtigt at bemærke, at Corporate Knights’ rangering ikke kun vurderer virksomhedernes nuværende bæredygtighedsindsats, men også opfordrer til løbende forbedring og opstilling af ambitiøse mål. Denne tilgang stemmer overens med de bredere mål om at fremme bæredygtige forretningsmodeller og praksis, der er gavnlige for både miljøet og samfundet. Rangeringen fungerer derfor som et benchmark for bæredygtighed.
Den fulde metodik for screening af selskaberne kan læses her:(PDF)

Sims. ltd.
Sims Ltd. er en metalgenbrugsvirksomhed med hovedsæde i Mascot, Australien. Virksomheden indsamler, behandler og handler sekundære råmaterialer af jern og stål samt andre metallegeringer, hovedsageligt aluminium, bly, kobber, zink og nikkelholdige materialer. Virksomheden er en bæredygtig spiller inden for cirkulær økonomi, idet 100% af dens indtægter og investeringer er i overensstemmelse med Corporate Knights’ bæredygtige principper. Desuden ligger Sims i top i flere nøgletal, herunder energi- og kulstofproduktivitet, CEO-til-gennemsnitlig-arbejder-lønforhold og betalte afgifter.

Brambles Ltd
Brambles Ltd. er en virksomhed inden for forsyningskædelogistik, der selv betegner sig selv som en pioner inden for deleøkonomi, og tilbyder genanvendelige paller, kasser og containere. Virksomheden har brancheførende bæredygtige indtægts- og investeringsforhold, som den har opnået gennem sin forretningsmodel inden for cirkulær økonomi. Det australske selskab klarer sig også godt med hensyn til racemæssig diversitet, ud over at have en robust bæredygtighedsbetonet lønstruktur.

Vestas
Vestas Wind Systems A/S er en dansk producent, der sælger og servicerer vindkraftanlæg samt land- og havvindmøller. Virksomhedens bidrag til vedvarende energisektoren, samt dens bestyrelses kønsdiversitet, ledelsesmæssige racemæssige diversitet og 0% arbejderdødsfaldsrate sikrer dens konsekvent høje placering på Global 100. Virksomheden rangerede først i Global 100 i 2022.

Taiwan High Speed Rail Corp
Taiwan High Speed Rail Corp. bygger, driver og administrerer et 350 kilometer langt højhastighedstogsystem i Taiwan. Da dette system er elektrificeret, er alle virksomhedens indtægter og investeringer i overensstemmelse med Corporate Knights’ bæredygtige økonomi-taksonomi. Derudover har den et brancheførende direktørlønforhold og scorer højt på kulstofproduktivitet og pensionsfondskvalitet.

Nordex
Nordex SE udvikler, fremstiller og distribuerer vindmøller i multi-megawatt klassen på land i hele verden. Virksomheden, som er baseret i Hamborg, Tyskland, allokerer alle sine investeringer til vindteknologier. Den scorede bedst blandt Global 100-virksomhederne på energiproduktivitet, betalte kontantafgifter og racemæssig diversitet både i sin bestyrelse og i sit ledelsesteam.

Banco do Brasil
Banco do Brasil SA tilbyder bankprodukter og -tjenester til enkeltpersoner, virksomheder og offentlig sektor i Brasilien og internationalt. Med hovedsæde i Brasília, Brasilien, er banken en leder inden for bæredygtig finansiering med en brancheførende bæredygtig indtægtsratio, som den har opnået gennem sin bæredygtige låneportefølje, der lægger vægt på miljømæssige og sociale bæredygtighedstemaer. Den klarer sig også godt med hensyn til energi- og kulstofproduktivitet, direktørlønforhold samt køns- og racemæssig diversitet i både dens bestyrelse og ledelsesteam.

Schneider Electric SE

Schneider Electric SE er en industrikonglomerat baseret i Frankrig, der konsekvent har rangeret på Global 100, herunder ved at opnå førstepladsen i 2021. Virksomheden har opnået sine topklasse bæredygtige indtægter og investeringsforhold ved at tilbyde energieffektive og automations digitale løsninger globalt. Derudover rangerer Schneider Electric i top 15-percentilen blandt sine jævnaldrende med hensyn til energi, kulstof og affaldsproduktivitetsindikatorer.”

Chr. Hansen Holding A/S
Chr. Hansen Holding A/S er en global differencieret bioscience-virksomhed, der udvikler naturlige ingrediensløsninger til ernærings-, farmaceutiske og landbrugsindustrier. Med hovedsæde i Hørsholm, Danmark, og snart 150 år på bagen virksomheden brancheførende udmærkelser på tungtvejende bæredygtighedsparametre, herunder andel af produkter der bidrager til FNs verdensmål og bæredygtige investeringer.
Virksomheden har taget et gevaldigt spring fra en 18. plads i 2022 til en 8. plads i 2023.

Stantec Ltd.
Stantec Inc. tilbyder ingeniør-, arkitekt- og miljørådgivningstjenester i Canada, USA og internationalt. Virksomheden er en leder blandt sine peers inden for bæredygtige investeringer, såsom lanceringen i 2021 af Stantec Institute for Water Technology & Policy, der undersøger de reelle konsekvenser af klimaforandringer på vandets bæredygtighed og rollen af nye teknologier i vandvidenskab og -politik. Stantec opnåede også sin placering gennem høje scoringer i energiproduktivitet og affaldsproduktivitet.

SMASolar Technology AG
SMA Solar Technology AG beskæftiger sig med udvikling, fremstilling og salg af produkter til fotovoltaiske systemer og opladningsløsninger til elbiler. Med hovedsæde i Niestetal, Tyskland, er virksomheden en ren spiller inden for vedvarende teknologi, hvor alle indtægter og investeringer er i overensstemmelse med Corporate Knights’ bæredygtige økonomi-taksonomi. Ud over dette er virksomhedens direktørlønforhold blandt de øverste 5% i forhold til jævnaldrende, mens den også scorer højt på energi- og kulstofproduktivitet.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig for at modtage nyheder om spændende aktier indenfor bæredygtighed og ESG
Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Lars Pehrsson

Seriel entreprenør med 30 års erfaring indenfor finansbranchen og flere flere succesfulde exits specielt indenfor Fintech. Stifter af SoftCapital der er specialiseret in portfolio- og risk management software, samt Robofunds der via AI generer optimale værdipapir porteføljer med løbende rebalancerings opskrifter.

Finanswatch